Systemutveckling
Systemutveckling från ax till limpa skulle kunna vara en ganska god beskrivning av hur vi gärna arbetar. Ännu bättre är kanske att formulera om det lite och säga "Systemutveckling från sådd till limpa"!
Från ax till limpa – självklart tar vi gärna del i hela utvecklingsarbetet antingen helt själva eller som en kugge i ett större maskineri. Så varför diskuterar vi sådd? Jo, för att vi gärna är med innan det ens finns några ax att fundera över. Det är en tillämpning av att vi tror på helhetsperspektivet, inte bara smala specialistperspektiv och ser att vi ofta kan tillföra nytta till verksamheten redan innan det är dags att börja utforma ett system. Varje utvecklingsbeslut har sin historia och skall syfta till en organisations bästa. För att rätt förstå målen och för att hjälpa till att skapa goda underlag och beslutsgrunder deltar vi gärna även i de tidiga skeden som föregår själva systemutvecklingen.
Om systemen som står på listorna är gamla eller nya eller inte ens finns ännu spelar ingen roll för oss. Vi vet mycket väl att sådant är underställt verksamhetens bästa och olika förutsättningar som man inte kan råda över. Vi vet att att allt inte handlar om nyutveckling utan tvärtom mycket ofta om att ta vara på och säkra gamla investeringar i en föränderlig omvärld. Vi vet också att nytt ibland är helt överlägset och vi vet att integration av färdiga lösningar ibland slår allt.
- Systemkartläggningar, både nya och gamla system och kombinationer
- Analys verksamhet <-> systemstöd
- Informationskartläggning
- Hårdvaru-utveckling
- Utvärderingar och analyser
- Utvecklingsplaner
- Kravarbete
- Arkitektur & design
- Implementation & Test
- Integration mellan system
- Migration från gammalt till nytt
- Införandeplanering och -genomförande
- Förvaltningsfrågor
Vi är stora vänner av iterativa arbetssätt men ser inte iterativt tänkande som en ursäkt för att kringgå andra centrala praxis för långsiktigt lyckade och förvaltningsbara resultat med långsiktig nytta för verksamheten. Vi är t ex även vänner av moderna modellcentrerade synsätt liksom tjänsteperspektiven. Tillvägagångssätten och balanserna bestäms bäst från fall till fall och från organisation till organisation. Vi har genom åren noterat att det är ett vanligt fenomen att man söker efter den silverkula som skall lösa alla problem, gärna utan ansträngning, och att när man tror att man funnit den skall den alltid användas kompromisslöst till allt. Det är mycket mänskligt och naturligt men sällan speciellt lyckat, speciellt på lite längre sikt. För den som bara äger en hammare som verktyg, ser alla problem lätt ut som spikar… Vi förstår detta så väl, men menar ändå att det rätta är genomtänkta, välgrundade val och anpassningar på ingenjörs- och affärsmässiga grunder som är bäst för alla verksamheter.